Adéu a les macro revetlles en la plaça del Tirant

29.12.2017

L'Ajuntament de Gandia, a tenor de la gran quantitat de queixes i denúncies veïnals sobre l'excés de soroll i la seua prolongació en les macro revetlles que s'organitzen a la plaça del Tirant amb motiu de les Festes Falleres i que conclouen ben entrada la matinada, ha decidit que en 2018 no tornen a repetir-se. De fet les actuacions musicals, en ocasions, s'han perllongat fins a les sis de la matinada, i això, de moment no va a tornar a succeir.
 

D'una banda està l'adjudicació de les barres i les pliques per quedar-se els concerts que, durant quatre dies, solen concentrar el major número de joves de la ciutat i alguns municipis aprofitant sobretot si cau en festiu. Aquesta adjudicació ha caigut en picat i cada vegada és menor, per la qual cosa s'ha plantejat també la possibilitat de no realitzar aquestes macro concerts en Falles.
 

Els veïns de la zona, les cases de la qual la seua esquena i habitacions donen a la plaça del Tirant, porten anys sense poder dormir durant aquestos quatre dies i han presentat nombroses queixes i denúncies, per la qual cosa el consistori ha decidit plantejar si valia la pena o no, eliminar aquestes macro espectacles i donar una mica de màniga ampla a les pròpies comissions en el cas que volguessin contractar una revetlla. Així ho ha explicat el portaveu del Govern i regidor de Falles, José Manuel Prieto, davant els màxims responsables de les festes falleres a la capital de la Safor.
 

Aquesta màniga ampla vindria condicionada a no castigar els quatre dies al barri on es realitza l'activitat musical relacionada amb la falla, per això, si es duu a terme una macro revetlla, solament podrà haver-hi actuacions musicals dos dies més. Fonts municipals han assenyalat que “es tracta de combinar un model d'horari. Sempre que hi haja un excés un dia ha d'haver-hi un altre per descansar”.
 

Des de la Policia Local de Gandia s'ha assenyalat que l'any passat per excés de soroll en aquesta zona es varen enregistrar 67 denúncies, per la qual cosa aquest any el consistori no està disposat al fet que es repeteixca la mateixa escena i amb això, que els veïns no puguen descansar o dormir fins a les sis del matí.
 

Una vegada solucionat el tema de la macro revetlla en el Tirant, les comissions falleres tenen permís per a les actuacions musicals als seus respectius barris en uns horaris molt concrets autoritzats per la Policia Local. cal destacar que aquest any 2018, les festes es preveuen molt més participatives amb el que això comporta de soroll i ocupació de via pública atès que Sant Josep cau dilluns i per tant, el cap de setmana i pont festiu arranca, per als joves, el divendres nit o dissabte.
 

Així les coses, després d'un complex intercanvi d'opinions entre els dirigents de la festa fallera i els representants de l'Ajuntament de Gandia i de la Policia Local, les actuacions en els districtes fallers seran tres dies: el divendres 16 (l'horari finalitza a les 03.00); el dissabte 17 (fins a les 03.30 hrs); i el diumenge 18 de març (fins a les 04.00 hrs).