El millor Foc i Flama de la Història de les Falles de Gandia

12.01.2017

El Llibre Oficial de les Falles de Gandia, el Foc i Flama, ha estat presentat en el Museu Faller en la seua edició número 68 corresponent a les Falles del 2017. Un exemplar, amb un tiratge de 1.700 volums, on s’arreplega lo més important de la festa fallera a la capital de la Safor. Els esbossos, les reines, les executives de les comissions, les recompenses i els premis de l'exercici anterior, són la part dedicada a les falles i on el seu contingut ha variat molt poc si bé s'han introduït canvis interessants que li donen major neteja visual.
 
Respecte a l'apartat institucional, les fotografies de Salva Gregori i Rafa Andrés, amb desplegables inclosos, han estat acuradament realitzades, digitalitzades i impreses aconseguint un excel·lent resultat i acabat final. Les corts d'honor de Maragda Escrivà Noguera i Marta Ribera Ramos han sofert un canvi visual molt bo, incloent a més, una pàgina amb instantànies de particular, tant de la fallera com de l'acompanyant, així com s'ha millorat afegint un breu text de qui són, d'on vénen, i les seues aficions o estudis. En la presentació es va projectar un audiovisual d’Aga Domínguez on es recull l'elaboració d'aquest imponent llibre de la festa fallera.

El salt qualitatiu que s'ha donat ha estat realitzat també per l'àrea de Secretaria de la Federació de Falles de Gandia, encapçalada per Òscar Morant, així com un elenc de col·laboradors, entre ells l'escriptora Adriana Serlik o Vicent Lloret entre d'altres.

Finalment, el recuperat monogràfic amb imatges realitzades durant diverses nits de la “cremà” donen un impacte visual i colorit molt bo, sobretot, tenint en compte que la pàgines són totalment en negre i contrasten amb els colors del foc, el soroll de les imatges d'aquesta única nit de l'any, i el silenci dels protagonistes. Merescut homenatge sobretot als Bombers de Gandia, amb el seu cap Álvaro Tur al capdavant, així com la labor de neteja d’eixa nit, la seguretat de la Policia Local de Gandia, complementat amb imatges que a penes, o quasi mai, necessiten de text per a la seua explicació. Sens dubte, el millor Foc i Flama de la Història de les Falles de Gandia. Serà complicat superar-lo en properes edicions. Ahi estarà el repte.