Gandia aprova l'horari de les activitats nocturnes per a Falles

14.12.2018

L'assemblea general de la Federació de Falles de Gandia ha aprovat aquesta setmana els horaris per dur a terme les activitats musicals nocturnes a les properes festes falleres de març de 2019. Un debat que es perllongava durant més d'una hora a tenor del posicionament de diverses comissions falleres i que, davant el propi regidor de Falles i tinent alcalde, José Manuel Prieto, i de l'Intendent de la Policia Local de Gandia, Salvador Morant, van estar explicant i negociant horaris, dates i ordenances.

Així les coses, va quedar palesa que les Falles cada any cauen en diferents dates i per això hi ha exercicis que es perllonga el cap de setmana previ o fins i tot la setmana fallera i uns altres, per contra, com en 2020 que no succeirà. Així doncs, aquest proper 2019 és l'últim dels set dies on la Setmana Fallera s'allarga en ser dilluns vespra de la festivitat de Sant Josep.

Tots tenen clar que cal conciliar el dret al descans i el dret a la festa, i per això, es va estar barrejant una sèrie d'horaris i dies per causar les menors molèsties possibles als veïns, als qui treballen l'endemà i als qui no els agrada la festa. Un fet que, algunes comissions falleres van lamentar i van voler deixar patent el seu malestar sobretot perquè, malgrat haver estat declarades com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, molts segueixen en el seu posicionament ''anti-faller'' tal com varen relatar alguns dels asambleístes davant el màxim organisme faller.

El president de la FdF, Telmo Gadea, va apel·lar a l'educació i al sentit comú a l'hora de posar música o realitzar activitats molestes als carrers, al mateix temps que va recordar que, en el cas de les activitats nocturnes són les autoritzades per l'organisme competent que, en aquest cas és l'Ajuntament de Gandia i per tant, si el permís de la festa és fins a les tres de la matinada per molt que el veí en qüestió cride a la central de la Policia Local ha de saber que haurà d'esperar un parell d'hores fins que concloga l'autorització. Una altra cosa és, no complir els horaris o, si pràcticament no hi ha ningú en l'activitat tenir-la oberta perquè sí, atès que amb això es podria evitar majors molestes al veïnat.

Així les coses, després d'un llarg debat i canvis d'hores, així com ajustos de dies, les properes festes falleres els horaris de les activitats nocturnes conclouran de la següent manera:

El dissabte, 9 de març, l'activitat musical cessarà a les 04.00 hores de la matinada. I ja en la setmana fallera, el divendres 15 de març, se cessarà a les 02.00 hores; el dissabte 16 de març a les 04.00 hores; el diumenge, 17 de març a les 03.00 hores; i el dilluns, 18 de març a les 04.30 hores.

Després de sotmetre's a aprovació, la meitat de les comissions falleres van aprovar aquestos horaris, no sense abans haver-los retocat per intentar evitar molèsties i sempre tenint en compte l'afluència de gent i, sobretot, si l'endemà és festiu o laborable.

Quant a les actuacions musicals nocturnes organitzades per l'Ajuntament de Gandia, aquest any es tornarà a comptar amb l'escenari al parc de la Festa, en el recinte firal, però molt més allunyat del casc urbà que en les Falles de l'any passat. De la mateixa manera, se seguirà amb un control exhaustiu també dels horaris per a aquestes activitats musicals destinades a un públic més jove perquè no succeeixen episodis com l'any passat.