Gandia recupera la presència dels Bombers a les presentacions de les FFMM

19.10.2017

Gandia ha recuperat la presència dels Bombers a les presentacions de les Falleres Majors. Aquest darrer cap de setmana han tornat a estar al centre de l’escenari faller recuperant així una tradició que s’havia perdut a Gandia els darrers anys.
Caps del Parc de Bombers de la Zona 4 (la Safor) com ara als anys 90 el propi Àlvaro Tur, Tomàs Pardo, o Lanáquera, i actualment el mateix Àlvaro Tur han estat vinculats d’una forma o altra al món de les falles donat que, els Bombers ha estat un col·lectiu molt important a la festa fallera i que, de vegades, ha estat oblidat.
No ha estat la primera vegada en la Història de les Falles de Gandia la presència dels Bombers a les presentacions falleres donat que, al igual que la Policia Local feia l’ofrena amb el tratge de gal·la (roig, blanc i amb un casc amb plomes) també ho feien abans els Bombers en aquella vestimenta blava amb l’escut del Consorci brodat a la jaqueta del tratge.
Per motius aliens cap als dos col·lectius, les Falles i els Bombers, la seua presència a les presentacions sols va quedar reduïda als serveis preventius i no tornaren a desfilar. Cas contrari que li va ocórrer a Protecció Civil.
I es que la Història de les Cistelles de Flors a les Falles de Gandia te també la seua molla. Als anys 90 com els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat devien d’aprovar el pressupost per adquirir sengles cistelles de flors per a les presentacions, les corresponents Direccions Generals de la Policia i de la Guàrdia Civil no solien vore amb bons ulls aquesta despesa doncs, sentats rere una taula a Madrid era complicat que sapigueren què significava allò de les Falles.
Uns anys, sota la presidència de Tomàs Femenia, la pròpia Junta Local Fallera de Gandia abonava del seu pressupost les cistelles. Altres anys, l’Ajuntament de Gandia es feia càrrec segons la complicació econòmica i trabes que trobaren Policia i Guàrdia Civil. Es clar que l’Ajuntament de Gandia abonava les despeses de la cistella de la Policia Local, però alguns anys es feia càrrec de la resta de Cossos.
Com any rere any canviava, uns anys ho pagava la JLF altres l’Ajuntament, altres a mitges, arribà un exercici faller al Pavelló d’Usos Múltiples on s’encomanaren cistelles per part dels dos estaments, la Junta Local Fallera i l’Ajuntament, aleshores ens trobàrem amb la duplicitat d’una cistella. La solució que, per aquell temps prengué el Vicepresident de Relacions Públiques, Joan Arturo Martí, junt a la Secretaria de la Junta Local Fallera va ser que, donat que estava recentment creada l’Agrupació de Protecció Civil a Gandia, foren ells qui pujaren la cistella. Era una solució donat que ja no es podia tornar-la a la floristeria. I aquell any, essent regidor de Xavier Estruch, l’Agrupació de Protecció Civil pujà la cistella a les Falleres Majors i com que no estava ni esperat ni assajat, feren una salutació militar com fan Policia i Guàrdia Civil. Aquella salutació, va tindre que ser corregida a l’any següent donat que no eren un cos policial i se continuà fent l’ofrena floral fins a l’actualitat.
Així que, enguany han estat els representants del Consorci Provincial de Bombers a la Safor els qui han tornat a retre honors a les Falleres Majors de Gandia després de més d’una dècada. La qual cosa és d’agrair tenint en compte, de vegades, que son els grans oblidats en molts dels llocs on desenvolupen la seua tasca.
Tot un plaer tornar a vore a l’escenari al Cap de la Zona-4, Àlvaro Tur, persona que ha treballat colze a colze amb les Falles de Gandia des de la seua responsabilitat al Parc de la Safor.