La FdF de Gandia donarà el nom de Josep Lloret a les Emissions Falleres

29.08.2017

Pep Lloret, Pep el de l’Hort, El Jefe, i tants i tants altres noms pel que era conegut, quan parlava de falles i de poesia tothom callava i es quedava bocabadat escoltant-lo. La seua dicció, el seu valencià particular, i el menejar de les seues mans, encara són recordats pels milers de fallers que pogueren conèixer-lo i gaudir dels anys i l’experiència de qui havia estat al front de la Junta Local Fallera de Gandia al llarg de 21 anys en dues etapes.

Va saber elevar el sarcasme i la sàtira fallera fins extrems insospitats, fent gala d’un excel·lent ús de la rima i d’una afilada punta de llapis per retratar tot allò que desitjava criticar sense ofendre a ningú i amb to irònic que sembre obligava a esbossar un somriure quan ho llegies o ho senties a la ràdio.

Les explicacions de falla als llibrets; les emissions “martirianes” i les col·laboracions en altres; el quadre de veus que solia reunir com ara Cascales, Gracia i José Pedro, entre altres molts; i la punta afilada que li treia a qualsevol tema faller o de la ciutat feren que les emissions falleres foren considerades obres teatrals satíriques. Tot i que es disputà durant anys, quan les emissions es gravaven en cinta o rèvox, els primers premis entre les seues les de Màrtirs i les del Carrer Major.

Ara, quan es palès que el nom de Pep Lloret no pot quedar a l’oblit dels fallers que no el conegueren, al igual que ocorre amb Lluís Català o el més recent Tomàs Femenia, un ex president de la Junta Local Fallera donarà, si l’assemblea així ho creu oportú, nom al premi d’emissions falleres, una de les grans passions de Pep.

La proposta parteix de l’executiva que la FdF que presideix Telmo Gadea, on destaca dels seus textos i guions ''la comicitat, la sàtira i la crítica local de la qual estaven farcits, tots en vers i que destacaven a l’hora d’enllestir una emissió fallera'' afegint el propi Gadea que Josep Lloret Tarrasó ''és un dels creadors del gènere de l’emissió fallera i segurament una de les persones que ha obtingut més premis en esta categoria''.

Sens dubte, Pep Lloret va aconseguir elevar a la categoria d’obres satíriques les emissions falleres a Gandia. Així doncs, és una excel·lent forma d’homenatjar-lo i que el seu nom quede lligat a més de les Falles a l’Emissió Fallera en majúscules.