Les Falles de Gandia camí de ser d'Interès Turístic Nacional

06.10.2017

Les Falles de Gandia com a festa d'interès turístic ho és des del 1984, un any abans de la celebració del primer Centenari de les Falles (1885-1985). I la qualificació és d'Interès Turístic Autonòmic. La importància i l'arrelament de la festa fallera a la capital de la Safor l'han situat com a un dels atractius turístics més importants de quants es realitzen a l'any i s'equipara a altres potències falleres com puguen ser Alzira, Dénia, Borriana, Torrent, o Sagunt entre d’altres. Bé és cert que Alzira es va avançar i amb major número de monuments fallers i qualitat es va alçar amb aquest reconeixement com a Festa d'Interès Turístic Nacional al març del 2005.

Gandia ho ha intentat en diverses ocasions. Sota la presidència de Tomàs Femenía es van iniciar discrets contactes per vore per on es podia accedir a aquest reconeixement i quines qualitats requeria l'expedient per elevar-ho al Ministeri. Anys més tard i sota la presidència de Jesús Garcia, es va tornar a reprendre el tema tenint en compte l'excel·lent posició que tenien les Falles de Gandia sobretot amb la mirada posada al Museu Faller. Així les coses, el desaparegut expresident Josep Lloret Escrivà que sota el mandat de García era Vicepresident de Cultura juntament amb Carmen Soucase i altres membres de l'executiva, també van posar obstinació a poder aconseguir aquest reconeixement i es van iniciar tímids contactes per aconseguir-ho.

La promoció pública de les Falles de Gandia a nivell nacional i el fet d'haver de realitzar activitats d'àmbit estatal així com inversions va aturar el tema en coincidir amb una època no gaire be pròspera econòmicament parlant per a les Falles de Gandia.

Ara, el president de la Federació de Falles de Gandia, Telmo Gadea, ha tornat a reprendre el tema per vore si finalment es pot aconseguir el tan anhelat reconeixement a nivell nacional que afegiria un plus a la festa i, sobretot, a la ciutat de Gandia des de la vessant festiva i cultural. El propi Gadea ha confirmat a l'assemblea de la Federació de Falles que s'ha reprès el tema de la mà de l'Ajuntament de Gandia per vore si ara se li pot donar un impuls definitiu i poder promocionar tant la festa com el Museu Faller a les diferents fires i a més poder aconseguir els requisits que es necessiten perquè la comissió avaluadora puga valorar la candidatura de Gandia una vegada concloga el corresponent expedient.