Les Falles de Gandia en vies de recuperar el premi a l'escena ecològica al 2018

27.12.2017

Fa anys, sent regidor de Medi Ambient l'ecologista Joan Francesc Peris, les Falles de Gandia es van convertir en pioneres a l'hora de minimitzar l'impacte que el poliuretà expandit, conegut com el suro blanc, tenia sobre el medi ambient al moment de la cremà d'una falla. La substitució dels ninots de cartró-pedra i els seus motlles van donar pas a una cremà de falla fosca, negra, ràpida, amb molt de fum i elevada dosi calorífica. Poc o molt es va aconseguir en aquella època de la primera dècada del segle XXI. De fet fins a 16 falles es van inscriure en les EcoFalles que premiaven l'escena ecològica.

 
Ara, les Falles de Gandia preparen per a després del Nadal la recuperació del Premi Ecològic a l'escena. Per a això ha estat necessària la implicació de la iniciativa privada i, en aquest cas, en concepte de patrocinador per sufragar els premis en metàl·lic com a pas previ a la instauració d'aquest premi. No cal oblidar que hui en dia dissenyar i construir una escena amb aquest tipus de materials comporta una despesa a part del monument faller tal qual se li coneix hui. Així que, possiblement en aquestes falles del 2018 la ciutat de Gandia torne a tindre premis a les escenes ecològiques.

 
Curiosament, qui anés de jurat del premi ecològic en aquells anys hui ostenta la regidoria de Territori, Xavier Ródenas, i ha manifestat que sempre ha estat d'acord amb aquest premi i que no devia d'haver-se perdut, almenys, l'essència i l'esperit del mateix. Preguntat per la seua posició sobre aquest tema, Ródenas ha explicat que tant ell com el seu departament estan a favor de la continuació d'aquest premi i que, no s'ha fet abans, per la situació econòmica del consistori. De fet, ha agraït a l'empresa patrocinadora del premi aquesta sensibilitat tant envers el medi ambient com a l'hora de col·laborar amb el patrocini del premi. El propi Ródenas ja va manifestar fa anys la seua intenció de reprendre i ficar en pràctica l'estudi que ell mateix va elaborar com a professional de la matèria per abordar aspectes que milloraren el medi ambient des del punt de vista de la cremà d'una falla.

 
Ara, falten els últims detalls sobre les bases així com l'aprovació per part de l'assemblea de Falles dels premis a concedir, i en dates properes el president de la Federació de Falles, Telmo Gadea, i el representant de l'empresa que els patrocina, donaran a conèixer la implantació novament d'aquest premi a les Falles de Gandia.

Si fiqueu al cercador d'InfoFalles la paraula ecològics trobareu més notícies de l'època.