Per a participar a la macro-despertà del 10 de març del 2019 caldrà obtindre el CRE

11.12.2018

Va ser el 2014 quan, per primera vegada, les Falleres Majors de Gandia participaven a una despertà oficial de la Federació de Falles de Gandia. Allò va ser la llavor que es plantà per a, dos anys després, l'any 2016 i de forma ininterrompuda, es faça a Gandia la popular macro-despertà prèvia a l'inici de la Gran Setmana Fallera. Doncs bé, han passat set anys des de que en aquell ja llunyà 2011 sentirem parlar  d'una nova normativa europea sobre la utilització del material pirotècnic i, en especial, dels coets.

Ara, a les portes del 2019 ja podem dir que ha arribat a les Falles de Gandia. La directiva europea en temes d'articles pirotècnics obligarà la propera Despertà Popular de les Falles de Gandia, prevista per al 10 de març, sols a permetre la participació en la mateixa a fallers i falleres que disposen del carné de Consumidor Reconegut com a Expert (CRE), per la cual cosa, per a participar en la mateixa els fallers necessitaran d'eixe certificat.

Per tal motiu, la Federació de Falles de Gandia te previst organitzar un curset on els especialistes poguen dur-lo a terme al Museu Faller de Gandia i, una vegada adquirits els coneixements, superar la prova i obtindre l'esmentat carné que permetrà al seu portador participar en activitats pirotèniques no professionals, com ara les despertaes i cordaes.

Un dels defensors de la tradició de la pólvora valenciana ha estat la Federació Valenciana d'Associacions d'Amics del Coet, on el seu president ja va explicar que han estat assessorant moltíssims col·lectius festers de la Comunitat Valenciana. Respecte al CRE apunten des de l'entitat que es tracta d'obtindre un carné molt similar al procés i sistema que es porta quan s'ha de traure el carné de manipulador d'aliments.

A Gandia s'oferirà aquest curset, un dissabte de matí donat que la durada sol oscil·lar entre les quatre o cinc hores, i pot costar entre 12 i 15 euros aproximadament, essent necessari traure'l i pagar la primera volta.

Fins ara, el marge d'uns anys en funcionament ha fet que estiguera en dansa aquest carné que ara arriba a les Falles de Gandia i que afectarà al primer acte multitudinari i popular com és la macro-despertà. Evidentment, també hi afectarà a les comissions falleres de Gandia que enguany vulguen o tinguen programades les tradicionals despertaes pel barri faller.

La macro-despertà de les Falles de Gandia ha anat alcançant una notable participació de públic essent centenars de fallers i falleres els qui s'esperen eixe dia per poder matinar i tirar coets anunciant que la Festa de les Falles ja ha arribat a Gandia.

Ací tens l'hemeroteca sobre les macro-despertaes a Gandia:

http://infofalles.com/Gandia-celebra-per-primera-vegada-una-desperta-amb-les-Falleres-Majors-i-Pep-Botifarra/10877/noticia.aspx


http://infofalles.com/Les-Falles-de-Gandia-disparen-10.000-coets-en-la-primera-macrodesperta/11008/noticia.aspx


http://infofalles.com/La-macrodesperta-de-Falles-reuneix-a-quasi-300-fallers-a-Gandia/11072/noticia.aspx


http://infofalles.com/Mes-de-250-persones-a-la-Macro-Desperta-de-les-Falles-de-Gandia-2018/11135/noticia.aspx