Trenta dos anys de l'incendi del major cine de Gandia: el Cine Paz

16.02.2017

Els entrats en canes recordaran on estava i lo que va ser. Tal dia com hui, un 16 de febrer però del 1985, Gandia deia adéu al major cinema amb el qual comptava la ciutat: el Cine Paz. Les seues 1.400 butaques el feien emblema d'una ciutat i punt de trobada de multitud d'actes.

Com figura en la fotografia de l’Arxiu Històric de Gandia, va ser seu de múltiples presentacions falleres, sobretot de les Falleres Majors de Gandia de la dècada dels 80. També de les presentacions de les comissions falleres. De fet, amb la presència dels mentenidors de luxe que va imprimir la falla de la Plaça del Prado, va anar aquell any Adolfo Suárez, i va motivar tot tipus d'especulacions en l'època sobre si l'incendi va ser un accident o si per contra era un atemptat. Cal visionar la història gandiana a una Espanya de mitjan dels 80.

Es va apagar el foc i amb ell aquest emblemàtic cinema de Gandia situat al carrer de Sant Francesc de Borja, en plena Vila Nova del Trapig, al costat de la Barraca Fallera i de Disfresses. Hui tapiada des de fa dècades i el cinema sent una tenda. I també junt a la desapareguda Armeria Morant. El Cine Paz tenia les eixides d'emergència al passatge Lombard, en el quadrilàter que formava la font que hi havia al seu centre.

Aquest any del 1985 va passar a la història com un dels més complexos i perillosos per a les Falles de Gandia atès que, se celebrava el Centenari de les Falles, commemorant la que va plantar Gabriel Moreno Campo a la plaça de l'Escola Pia amb motiu del ferrocarril a Gandia-Dénia. Aquest centenari faller, que no la primera falla de la ciutat, també va motivar després de l'incendi del Cine Paz, la instal·lació en el que hui és el parc de Sant Pere d'un pavelló blau, anomenat el “pabellón azul” la qual cosa hui seria una carpa però metàl·lica. El fort vent que va bufar aquell febrer i març es va portar per l'aire aquest pavelló metàl·lic. Aleshores, la presentació de la Fallera Major (1986) es va traslladar al Pavelló dels Esports, al Raval, en ple carrer Ròtova 31-33 on hui són cotxeres.

Siga com siga, 32 anys han passat des que Gandia perdés l'emblemàtic Cine Paz. Avui a Infofalles ho hem volgut recordar. A la fi, és història dels gandians i dels fallers.